Isle of Jura - односолодовий віскі з Шотландії

Острів Джура є практично ідеальним місцем для виробництва віскі. Тут залягають величезні запаси торфу, який незамінний для створення глибоких, насичених смаком сортів, а за морські ноти відповідають б'ються об прибережні скелі хвилі.

Заказать выкуп алкоголя вы можете прям сейчас позвонив к нам.

Винокурня Isle of Jura представляє собою класичний зразок дістіллер 60-х років минулого століття. Досить великі за площею приміщення, ємності для бродіння з нержавійки, дуже високий (більше 7 метрів) дистиллятор - все це говорить, що підприємство не ставить перед собою завдання задовольнити тільки місцеві потреби в віскі. Ферментація сировини відбувається тут досить швидко, процес займає менше 55 годин. Тому в базі віскі Isle of Jura досить жорсткий і йому потрібен тривалий час для розкриття смакових якостей. Також для цієї мети використовуються так звані «активні» бочки.

В якості ємностей для старіння для Isle of Jura використовуються бочки з під бурбона і хересу. Таке сусідство дозволяє значно збагатити напій і зробити його більш цікавим для покупців. Щороку на винокурні виготовляють також обмежену партію торф'яного віскі. Дистилят потім змішують з іншими сортами або залишають «соло».

Екскурс в історію

Острів Джура розташований в безпосередній близькості із західним узбережжям країни недалеко від Глазго. Територія ніколи не була густонаселеній, однак це не завадило жителям острова займатися виробництвом алкогольних напоїв, які були досить відомі. Остров'яни ще в 18 столітті готували алкоголь на основі ягід горобини, які в достатку зустрічаються тут, а також додавали їх при виробництві скотча.

Єдиним населеним пунктом Джури був Крейгхаус, де і з'явилася перша і єдина легальна винокурня, коли на початку 19-го століття власник острова став володарем ліцензії на виготовлення віскі.

Виробництво часто змінювало назву, а його господарі так і не зуміли вивести свою продукцію в топ популярності. На рубежі 19-го і 20-го століття дістіллер закрилася. Чималу роль в цьому зіграло розташування острова, адже у нього не було прямого сполучення з великою землею, а витрати на ведення бізнесу в таких умовах завжди вище, ніж у інших виробників.

Цілих 60 років віскі на Джурі не справляли. Лише в 60-х роках минулого століття місцеві землевласники вирішили відновити винокурню, щоб зупинити відтік населення з острова. У цей час почалося будівництво сучасного заводу з виробництва віскі, який був модифікований в кінці 70-х.

У 1974 році в світ вийшов односолодовий віскі Isle of Jura, який швидко завоював популярність і став продаватися в багато країн світу.

Сорти Isle of Jura

Jura Origin - напій, який став символом відродження Джури. З нього почався переможний хід віскі по країні і за кордоном. До сих пір кожну пляшку цього скотча прикрашає древній символ кельтів, що означає «відродження». Джура Оріджін витримується протягом 10 років в бочках з-під бурбона. Це легкий віскі з делікатним смаком, в якому домінують медові, карамельні і деревні ноти. Він залишає приємне, зігріваючий післясмак з нюансами лакриці і кави.

Jura Superstition - носить таку назву як данину місцевим традиціям. «Забобон» цілком логічна назва напою, який виробляють на острові з древніми звичаями і повір'ями. Рідина колір червоного дерева має легкий фенольним ароматом, який прикрашають ноти спецій і запашного меду. Смак також пряний, з акцентами торфу і соснових голок. Визріває Superstition в добірних діжках з-під бурбона.

Jura Diurachs’ Own – виски 16-летней выдержки, который является самым популярным на самом острове. Напиток янтарного цвета обладает приятным ванильным ароматом и выразительным вкусом с аккордами солода, растаявшего молочного шоколада, апельсиновой цедры, корицы и меда. Такая богатая палитра является заслугой особой технологии выдержки. Большую часть 16-летнего срока виски находится в бочках из под бурбона, а последние пару лет в емкостях из под хереса.

Jura Prophecy - нефільтрований віскі зі складним ароматичним і смаковим букетом. «Пророцтво» (саме так перекладається назва сорту) володіє тонким ароматом з відтінками лісового багаття і свіжими морськими нюансами. Подібна комбінація триває і в смаку, огортаючи мову димними, торф'яними тонами, які переходять в більш ніжні лакричні і мускатні ноти. Довидержка цього сорту проходить в бочках з-під бурбона і хересу, які виготовляють з особливої породи дуба.

Jura Elixir - напій, названий так на честь особливих властивостей води острова. Вважається, що вона має цілющі властивості, тому багато остров'яни є довгожителями. Янтарна рідина має приємний аромат, в якому вгадується мигдаль, солодкий ананас і запах підсмажених кавових зерен. Смак віскі багатий на відтінки чорного тоффі, імбиру і цитрусової цедри. Витримка «Еліксиру» становить 12 років і проходить в бочках з-під бурбона і хересу.

Jura Brooklyn - вибуховий віскі з яскравими ароматами меду, стиглих диких ягід і знаменитого бруклінського кави. Особливий колорит напою додає витримка в трьох типах бочок: з під бурбона, хересу і вина піно нуар.

Jura 1984 Vintage - віскі, присвячений знаменитому письменникові Джорджу Оруеллом в честь написання ним однойменного твору. Віскі розлитий в 1984 пляшки і є справжньою рідкістю.

Jura Tastival 2016 Bottling - напій, що випускається обмеженим тиражем, в честь щорічного фестивалю віскі на Джурі. Віскі володіє багатогранним ароматом, в якому простежуються ноти стиглих груш, карамелі, лісових горіхів, кленового сиропу і товченого мигдалю. Смак наповнений звучанням печених яблук, кориці і глінтвейну.

Jura 21YO - віскі, випуск якого був приурочений до 200-річної річниці створення першої винокурні на острові. Термін витримки напою становить 21 рік. Він володіє насиченим ароматом апельсина, марципану, темного шоколаду і маслянистих горіхів. Смак продовжує тему цитрусових і доповнений лакричними акцентами.

Jura 30YO - віскі 30-річної витримки, який називають шедевром алкогольного мистецтва. Напій має багатий, збалансованим ароматом з морськими нотами, пряними і яблучними акордами. Смак наповнений тонами солодких апельсинів, екзотичних ананасів і родзинок, а також лакричними і черешневими нюансами.

Copyright © . All Rights Reserved